fotóművészet

2011/2 LIV. ÉVFOLYAM 2. SZÁM

TARTALOM


Nem mindenkinek adatik meg, hogy testközelből figyelheti a történelem alakulását – Gárdi Balázs fotóriporterrel Bacskai Sándor beszélget

Somogyi Zsófia: Amit most látsz, az tényleg van – Molnár Zoltán képeiről

Szegő György: Tartsd tenyereden a végtelent – Lajtai Péter fotói a Zsidó Múzeumban

Szarka Klára: Herendi Péter szigorú világa

Dozvald János: Parafrázisok Pécsi József műveire, avagy a tartalom vagy forma problematikája, avagy a ma és az egykor diszkrét – már hogy elkülönülten álló – bája

Pfisztner Gábor: Nevén nevezzük? – A kortárs fotográfiáról (2. rész)

Barta Edit: Dekadens hétköznapok – Billy Monk fotóiról

Szegő György: A 20. Fotóhónap – Pozsony, 2010. november (2. rész)

Dr. Kovács Gabriella: A szerzői jog megsértésének következményei – milyen jogérvényesítési lehetőségek állnak a szerzők rendelkezésére?

Kincses Károly: Magyar fotográfusok külföldön (2. rész)

Kincses Károly: Kislexikon – külföldre került magyar fotográfusok névmutatója

Farkas Zsuzsa: A romániai fotóművészet napja: Szathmári Pap Károly születésnapja (1812. január 11.)

Pusztai László: Miért van szükség színkezelésre – Színkezelés a gyakorlatban (1. rész)

Stemlerné Balog Ilona: Escher Károly restaurálásai a Petőfi-dagerrotípia előtt

Fejér Zoltán: Felvételek nagy formátumra

Montvai Attila: Az "éles látás" matematikai háttere (Első rész)

E számunk szerzői

Summary

E SZÁMUNK SZERZŐI


Bacskai Sándor (1961)

Író, újságíró, a Fotóművészet munkatársa. A kilencvenes években körülbelül száz életút-interjút készített a Magyar Fotográfiai Múzeum archívuma számára.

Barta Edit (1981)

Magyar–esztétika szakon végzett az ELTE-n. Rendszeresen jelennek meg írásai kortárs művészeti kiállításokról. A képzőművészet és a fotó mellett kortárs táncművészettel is foglalkozik, 2007 óta az Ellenfény című színháztudományi lap munkatársa.

Dozvald János (1939)

Magyar–művészettörténész szakos diplomával újságíró pályára állt 1965-ben. 1970 óta szabadúszó. Fotó-audiovizuális területen dolgozott és szerzett ismertséget. 2000 óta digitális fotográfiai eszközökkel alkot. A MÚOSz és a MAOE tagja. Szépírással is foglalkozik. Újságírói ambícióit újabban blog formában gyümölcsözteti.

Farkas Zsuzsa (1957)

Művészettörténész. A Magyar Nemzeti Galéria Fotóarchívumában dolgozik. Kutatási területe a 19. századi magyar képzművészet. Festő-fotográfusok 1840–1880 című kötete a Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában jelent meg.

Fejér Zoltán (1951)

Szabadúszó fotós. 1968 óta foglalkozik a fényképezés különféle alkotó módozataival. 1985 óta folytat fotótörténeti kutatásokat, ezekből eddig kilenc könyvet publikált. Lapunk munkatársa.

Kincses Károly (1954)

A fotótörténet és a fotótechnika-történet kutatója. 1991-től 2006-ig a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója.

Kovács Gabriella, dr. (1983)

2007-ben diplomázott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, jogász szakon. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában 2009 augusztusa óta dolgozik, jelenleg a Szerzői Jogi Igazgatóságon.

Montvai Attila (1942)

Fotóművész, az ELTE fizikus szakán szerzett diplomát. Fotóművészként és aktív elméleti szakíróként a fotográfia, illetve tágabb megközelítésben a vizuális közlési csatornák technikai, kulturális és intellektuális határainak felmérésével, kiterjesztésével foglalkozott. Fizikusként hasonló vonalak mentén dolgozott a matematikai modellek érvényességét vizsgálva. Ennek eredményeként a Cambridge-i International Biographical Centre Montvai Attilát, mint a 21. század iránymutató tudósát tartja számon, és 2006-ban jelölte az Archimedes Award díjra.

Pfisztner Gábor (1967)

Történelem–német szakon végzett az ELTE-n, és két félévig az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakán volt vendéghallgató. Gimnáziumi tanár.

Pusztai László (1973)

Eredeti szakmáját tekintve programozó matematikus. Több, mint 20 éves szoftverfeljesztési és tíz év digitális fotózási gyakorlatának köszönhetően nemcsak használja a különböző digitális képfeldolgozó programokat, de azt is tudja, hogy mi, hogyan működik bennük. Jelenleg is fotózással kapcsolatos programok fejlesztésével foglalkozik. Digitális képfeldolgozást és színkezelést oktat különböző workshopokon, többek között az Epson Print Akadémián.

Somogyi Zsófia (1978)

2003-ban végzett az ELTE művészettörténet–esztétika szakán. 2002 nyarán Guggenheim-ösztöndíjas volt Velencében. A Dorottya Galéria munkatársa, 2009-ben az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kállai-ösztöndíjasa.

Stemlerné Balog Ilona (1943)

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett. 1966 óta a Legújabbkori Történeti Múzeum Fényképtárának (ma: Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára) muzeológusa, 1983-tól 2003-ig vezetője. 2006 óta nyugdíjas. Balogh Rudolf- díjas fotótörténész, a Fotóművészet munkatársa.

Szarka Klára (1955)

1978-ban végzett az ELTE történelem–népművelés szakán. Szakíró, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja.

Szegő György (1947)

Építész, művészeti író. A hetvenes években több, fotófelhasználással is élő önálló kiállítása volt. 1979 és 1989 között a Kaposvári Csiky Gergely Színház díszlet- és jelmeztervezője. 1982-től rendszeresen publikál művészeti tanulmányokat és kritikákat. A Fotóművészet munkatársa.