fotóművészet

TRIPONT–POLAROID FOTÓPÁLYÁZAT

Polaroid Open

A Tripont Kft. és a Polaroid idén tavasszal, az I. Országos Fotóhét alkalmából közös fotópályázatot hirdetett. A kiírás szerint a pályázaton amatőrök, „profatőrök” és profik is résztvehettek Polaroid nyersanyagra fölvett, művészi igényű képekkel, negatívokkal vagy azonnal hívható diákkal, függetlenül attól, hogy a pályázó tagja-e valamelyik szakegyesületnek vagy sem. A díjazottak közül Hapák Péter, Harnóczky Örs, Körtvélyesi László és Maklári-Tót Attila Polaroid elektromos diahívót, míg Csorba Gábor és Hemrich Károly Vivitar diamásolót vehetett át. Lapunk két alkotót mutat be.

HAPÁK?PÉTER (1973): Fényképész családban nevelkedtem, így gyerekkorom óta szoros kapcsolatban állok a fényképezéssel. Jelenleg budapesti műtermemben dolgozom mint szabadúszó fényképész.

A Polaroid pályázatra beküldött képeim nagy része Maui szigetén készült a múlt évben. Lenyűgözött a szinte érintetlen természet sokszínűsége, és a látvány oly nagy hatással volt rám, hogy mindennapos programommá vált a naplementék, felhők, vízesések, kövek és fák megörökítése.

A Polaroid filmek elengedhetetlen kellékei a munkámnak. Használatuk lehetőséget ad a kreatív elképzelések megvalósításához. A Polaroid filmek sokoldalúsága igen nagy teret biztosít az olyan fényképészek számára, akik szeretik a dolgokat más szemszögből vizsgálni, és készek a kísérletezésre, amely számos izgalmas meglepetést tartalmaz. Próbálok újabb és újabb Polaroid termékekkel megismerkedni, hogy ezt a számomra új világot kiaknázzam és megismerjem.

A beküldött képeket P55 anyagra készítettem, és hagyományos színes fotópapírra nagyítottam.

MAKLÁRI-TÓT ATTILA (1970): Divatfotósként dolgozom. Többnyire a megrendelő határozza meg a feladataimat. Elképzeléseimet a mai trendeket figyelembe véve alakítom ki. Újszerű hatásokra törekszem, hogy egyedi színt és stílust tudjak adni a munkáimnak. Így találtam rá a Polaroid feketefehér és színes diafilmjeire. A pályázatra beadott színes dia az „Év arca” professzionális modellkereső verseny felkészítő táborában készült.